Najlepsza pizza we Wrocławiu – poznaj 7 najlepszych pizzerii.

0
700
views

Gdzie można zjeść najsmaczniejszą pizzę we Wrocławiu? Oto ranking 7 najlepszych pizzerii we Wrocławiu. W 2017 roku był prawdziwy wysyp pizzerii w tym mieście. Wśród wszystkich miejsc udało się wyłowić kilka perełek podpartych doświadczonymi od lat graczami na wrocławskim rynku, którzy pizzę przygotowują z sercem, z pasją. 

Właśnie te perełki trzeba pokazać światu, niech każdy się dowie, gdzie jest najlepsza pizzeria we Wrocławiu. Do siedmiu miejsc możecie śmiało iść i bez obaw zajadać się swoją ulubioną pizzą.

1. VaffaNapoli/Piec na Szewskiej

Piec na Szewskiej (Szewska 44-46) funkcjonuje na rynku od kilku lat. Właściciele Pieca na Szewskiej 11 sierpnia 2017 roku na ulicy Włodkowica wystartowali z ich drugą restauracją – VaffaNapoli (Pawła Włodkowica 13) i od pierwszego dnia zaskarbiło sobie miłość wrocławian. W VaffaNapoli oprócz pizzy wypiekanej w stylu neapolitańskim, zamówić można makarony w rozsądnych cenach, także w wersji flambirowanej oraz desery. Lokal na Włodkowica, w przeciwieństwie do tego na Szewskiej jest przestronny i bardziej elegancki.

Jeśli gdzieś we Wrocławiu ustawią się kolejki do pizzerii, to właśnie tam. Dopracowane ciasto, świetne składniki i nieskomplikowane zestawienia smakowe. Ciasto lekki, cienkie i genialnie dymne, a produkty zawsze świeże i najwyższej jakości. Na samą myśl cienkie mi ślinka. Obie pizzerie prezentują bardzo wysoki poziom.

2. Iggy Pizza

Moda na pizzę neapolitańską we Wrocławiu wydaje się rozwijać z każdym miesiącem. Iggy Pizza na Kuźniczej 10 funkcjonuje na wrocławskim rynku od końca 2017 roku. To miejsce, które zaimponowało pięknie urządzonym lokalem oraz pizzą z najwyższej półki. To miejsce, gdzie można pysznie zjeść, jest klimatycznie i oryginalnie. Retro-meble, mięciutkie kanapy, neony i rabata pełna paproci pod sufitem sprawiają, że IggyPizza to pizzeria o niepowtarzalnej atmosferze.

Na straży jakości dobrego jedzenia stoi szkolony w Neapolu pizzaiolo, więc o ich poziom nie musicie się obawiać, tym bardziej, że używają porządnych produktów, a do pomocy mają sprowadzany z Włoch piec opalany drewnem.

3. Mania Smaku

Mateusz, pomysłodawca Manii Smaku, jest gdynianinem, który całą zawodową karierę związał z Wrocławiem. To tutaj zbierał pierwsze szlify, pracując w restauracjach i pizzeriach, z kolei na Wyspach Brytyjskich nauczył się organizacji pracy, którą teraz stara się wprowadzić we własnej pizzerii. W 2015 roku powstała Mania Smaku, wtedy jeszcze nieznana, mała pizzeria. W niewyremontowanym lokalu naprzeciwko szpitala na Weigla początkowo realizowane były tylko dostawy, ale dzięki cierpliwości właścicieli i konsekwencji w działaniu, udało się otworzyć ogródek z kilkoma stolikami, a niedługo potem drugą restaurację na ulicy Krzywoustego, dzięki której o Manii Smaku dowiedziała się północna część miasta i śmiało można powiedzieć, że zakochała się od pierwszego momentu. Właściciel Manii Smaku przeszedł wyboistą drogę od malutkiej pizzerii w lokalu na Ślężnej, do obecnych trzech lokalizacji w mieście, w tym jednego food trucka z piecem na drewno.

Filozofia Manii Smaku nie pozwala na używanie tanich zamienników, jak często dzieje się to w innych pizzeriach. Do przygotowania ciasta używana jest ceniona mąka Molino Spadoni, pomidory i wędliny docierają do restauracji wprost od włoskiego producenta, podobnie jak oliwa czy mozzarella fior di latte, natomiast oliwki trafiają tu z Grecji. Ciasto jest dopracowane do perfekcji. Poza klasycznymi zestawieniami docenić należy odwagę w łączeniu smaków, czego dowodem kultowa już niemal Rusałka z farszem pierogów ruskich.

4. Happy Little Truck/Niezły Dym

Happy Litttle Truck to food truck, który otworzył swój lokal z pizzą na Placu Teatralny 1 we Wrocławiu. Happy Little Truck to jedna z najlepszych pizzerii we Wrocławiu, bezdyskusyjnie, choć w sumie ciężko nazwać auto pizzerią. Naturalnym krokiem najlepszych food trucków jest przeniesienie części swojej działalności do lokalu stacjonarnego – tak zrobił też Happy Little Truck. Odbyło się otwarcie Niezłego Dymu na Placu Teatralnym 1.

Jest pysznie! Zaczynając od jednego z najlepszych sosów pomidorowych w tym mieście, kończąc na obłędnym, chrupkim salami spianata. Happy Little Truck i Niezły Dym są znani z chęci do eksperymentowania i często odpływają od klasyki w nieco bardziej ryzykowne rejony. Pizza z miodem, chorizo i serem bez pomidorowej bazy jest jedną z tych propozycji. Pizza z Happy Little Track i Niezłego Dymu jest najlepsza, bije na głowę zdecydowaną większość konkurencji.

5. Pizzeria Si

Mała pizzeria Si nie epatuje wielkimi billboardami, jasnymi światłami i wielkim logo. Ot, maleńki, łatwy do przeoczenia lokal na Wojciecha Bogusławskiego 89. Panowie rządzący za ladą opowiadają o tym, że korzystają z pieca opalanego drewnem, sprowadzają składniki z Włoch i nie znajdziemy na ich pizzach zamrożonych produktów z Biedronki. Zapachy i widoki za ladą potwierdzają ich słowa. Chociaż pizzeria Si to malutki lokal, to udało się właścicielowi zagospodarować miejsce tak, aby klienci mogli obserwować proces powstawania ich dania, aż po dodanie ostatnich składników i przypraw.

11 pizz, które znajdziemy w menu to liczba całkowicie wystarczająca. Wybór pizz w lokalu nie jest duży i ogranicza się do typowo włoskich odmian. Nie ma udziwnień, nie ma fajerwerków wystroju, nie ma ultra elitarnych krzesełek z japońskiej cegły. Jest tylko bardzo dobra pizza i świetny klimat. A to wystarczy, aby pizzeria Si znalazła się wśród tych najlepszych.

6. Ogień

Ogień na Pomorskiej 39 to miejsce na Nadodrzu, gdzie można zjeść pizzę typu neapolitańskiego wypiekaną w ceglanym piecu, który jest sercem tego lokalu. Ręcznie wyrabiana neapolitańska pizza, która w 2010 roku została wpisana na unijną listę tradycyjnych wyrobów, doskonale wpisuje się w rzemieślniczą tradycję Nadodrza, łącząc odległy Neapol z wrocławską dzielnicą. Dobre jakościowo produkty, udane, pulchne ciasto i niezła, niegenerująca specjalnych tłumów lokalizacja, to atuty tego miejsca.

7. Pizza Pany

Pizza Pany z ul. Wojciecha Cybulskiego 1 udowadnia, że we Wrocławiu można zjeść najlepszą pizzę w mieście. Pizza z pieca elektrycznego smakuje jak pizza z najwyższej półki. Za jakość ciasta odpowiada Damian Chrostowski. Przygodę kulinarną zaczynał we Włoszech, potem szkolił się w Polsce. Tutejsze ciasto to mistrzostwo sztuki kulinarnej. Jest wypieczone jak trzeba, odpowiednio chrupkie i odpowiednio lekkie. Oczywiście nie brak świeżych ziół i warzywnych dodatków, ale nie przytłaczają one smaku włoskich dodatków.

Pizza Pany udowadnia, że dbałość o szczegóły, konsekwencja, a przede wszystkim dobrej jakości składniki i ich mądre wykorzystanie to dokładnie to, o co w gastronomii chodzi. Bez wątpienia to jeden z najlepszych lokali w mieście serwujących pizzę.

Zdjęcie główne: pixabay.com