Restaurant Week we Wrocławiu. Ruszyły zapisy.

0
154
views

Festiwal Restaurant Week cieszy się w ostatnich latach coraz większą popularnością. W projekcie biorą udział restauracje z 35 polskich miast. W tym roku organizatorzy chcą, żeby wydarzenie nie tylko rozwijało kulinarne horyzonty, ale także wspierało walkę z marnowaniem żywności. W samym Wrocławiu swoją festiwalową ofertę przygotowało ponad 20 restauracji. Festiwal rozpocznie się na początku kwietnia, ale zapisy już się rozpoczęły.

Podczas wiosennej edycji festiwalu organizatorzy spodziewają się rekordowej frekwencji. Na podstawie danych z poprzednich edycji, poziomu zainteresowania w mediach społecznościowych, oraz liczby sprzedanych do tej pory biletów wyliczyli, że kwietniowy Restaurant week przyciągnie ponad 100 tysięcy gości.

Oprócz wyszukanych dań, dla gości przewidziano także konkursy. Zwycięzcy pierwszego z nich będą mieli szansę wygrać wycieczkę do Włoch oraz dwuosobową kolację w jednej z najbardziej prestiżowych restauracji świata – Osteria Francescana. Lokal jest tak oblegany, że w kolejce do rezerwacji czeka kilkanaście tysięcy osób. Jednak goście festiwalu będą mogli przeskoczyć te zapisy wrzucając do sieci zdjęcie dokumentujące udział w wydarzeniu. Za to drugi konkurs skierowany jest do kulinarnych recenzentów. Za najciekawiej napisaną opinię organizatorzy nagradzają biletami lotniczymi do Miami oraz wejściówką na festiwal Miami Spice.

Szanuj jedzenie!

Nadchodząca edycja festiwalu odbędzie się pod hasłem #szanujjedzenie. Organizatorów akcji zainspirował m.in. słynny szef kuchni, Massimo Bottury. Kucharz ten jest pomysłodawcą projektu non-profit o nazwie Food for Soul oraz idei #RespectFood, która zakłada filozofię niemarnowania jedzenia. Narracja wspomnianych inicjatyw skupia się na ograniczeniu nieracjonalnej konsumpcji i produkcji żywności, które według słynnego szefa kuchni są jednym z najważniejszych powodów kryzysu klimatycznego na świecie. Zgodnie z tą koncepcją wiele restauracji biorących udział w wiosennym Restaurant Week przygotowało manu oparte na filozofii zero-waste.

Wiosenne Restaurant Week odbędzie się w terminie 3-17 kwietnia 2019. Warto pospieszyć się z zapisami, bo chociaż w wydarzeniu bierze udział aż 400 lokali to liczba miejsc jest ograniczona. Bilety na wydarzenie można kupić tutaj. 

Sprawdź także listę lokali biorących udział w festiwalu