Wrocławska gastronomia w przewodniku Gault&Millau

0
688

Żółty przewodnik zawiera w sobie zestawienie najlepszych restauracji, kawiarni, najlepszych kucharzy i szefów kuchni w Polsce. Gault&Millau wydawany jest co roku, a z każdym rokiem pojawiają się nowe miejsce, które wyróżniają się na gastronomicznych mapach polskich miast. Jakie wrocławskie restauracje znalazły się w tegorocznym przewodniku?

Gault&Millau nagradza najlepszych kucharzy i szefów kuchni. W tegorocznej edycji żaden z wrocławskich kucharzy nie pojawił się w gronie laureatów, a najbardziej prestiżowa nagroda trafiła dla Szefa Roku Marka Flisińskiego z Water and Wine w Nałęczowie. Jednak wśród nominowanych do tytułu Szefowej Kuchni w Polsce znalazła się Beata Śniechowska z restauracji Menu Motto. Bez wątpienia nominacja stanowi powód do dumy i daje szansę na sięgnięcie po tytuł laureata w następnym roku.

Przewodnik ocenia restauracja na dość prostych zasadach. Nagradza każde miejsce punktami, a następnie ich ilość przekłada się na czapki. Maksymalna nota to 20 punktów i 5 czapek, jednak już od 10 zdobytych punktów restauracja ma szansę znaleźć się w przewodniku.

Do wrocławskiej czołówki należą restauracje, którym przyznano po 3 czapki. Są to Acquario, restauracja jadka oraz Mennicza Fusion. Wysoko plasują się również w skali kraju – można znaleźć jedynie 11 restauracji w Polsce, które od żółtego przewodnika otrzymały wyższe noty. Są to miejsca, których poziom dorównuje najbardziej prestiżowym restauracjom w kraju. Miłośnicy kuchni na wysokim poziomie powinni odnaleźć te adresy na gastronomicznej mapie Wrocławia i sprawdzić, czy Gault&Millau słusznie wyróżniło owe miejsca.

Wspomniana wcześniej restauracja Menu Motto otrzymała od Gault&Millau dwie czapki, co również szefowa kuchni Beata Śniechowska może potraktować jako duży sukces. Dwie czapki oraz 14 punktów otrzymały także restauracje: Olszewskiego 128, Przystań oraz Grape Restaurant, Monopol oraz Zamek Topacz. Zaś 13 punktów  i również dwie czapki wpadły do restauracji Marina, Campo, OKWineBar, Stół na Szwedzkiej i Spichlerz w Zamku Topacz.

Wrocław może poszczycić się aż ok. 20 restauracjami, które otrzymały po jednej czapce. W ich gronie znajduje się Dinette, które – jak zauważa Piotr Gładczak czyli jedna z najpopularniejszych osób oceniających wrocławskie smaki – z pewnością zasługuje na większą liczbę punktów i tym samym na więcej czapek. Mam wrażenie, że pośród jednoczapkowych restauracji Dinette znacznie się wyróżnia i odstaje poziomem. Nie pozostaje nic innego, jak mieć nadzieję, że w następnym roku wysiłki restauracji zostaną bardziej dostrzeżone.

W tym roku prestiżowy przewodnik pokusił się o dodanie kategorii POP, w której zestawia kawiarnie, puby, cukiernie. Są to miejsca, które odwiedzamy na co dzień, które również zachwycają smakiem i konceptem. We Wrocławiu w kategorii POP znaleźli się: Bułka z Masłem, Cafe Rozrusznik, Chleboteka, Cuda na Kiju, Di Cafe Deli, Doctor’s Bar, Egg Cafe, Dojutra, Figa Cafe, Krasnolód, Nanan, Niezły Dym, Osiem Misek, Papa Bar, Piec na Szewskiej, Pizza Si, Vaffa Napoli, Wyłowione. Większość z tych miejsc może dumnie prezentować wrocławską gastronomię, obecność innych wzbudza cień wątpliwości. Najlepszym sposobem na weryfikacje ocen  Gault&Millau są odwiedzimy w wymienionych lokalach i poznanie nowych smaków!

Nie wiesz jak ruszyć z biznesem? Dowiedz się tutaj ? 

Koniecznie odwiedź naszą stronę o zdrowiu – f7zdrowie.pl

Przeczytaj także: Apple w Paryżu. Robi wrażenie i oddaje hołd miastu